Acest program i-ar putea ajuta pe doctori să prezică moartea
Primul algoritm care poate monitoriza semnele vitale ale pacientului și să prezică moartea acestuia cu câteva ore înainte a fost aprobat de The Food and Drug Administration.
Algoritmul aprobat de FDA se numește Wave Clinical Platform și a fost dezvoltat de compania de tehnologie ExcelMedical. El poate să sesizeze schimbările subtile ale semnelor vitale și poate trimite alerte cu până la șase ore înainte de un potențial eveniment fatal. Un alt avantaj al algoritmului este că monitorizează pacienții în mod continuu, lucru care este imposibil pentru personalul medical.
Sistemul poate, de asemenea, să analizeze semnele vitale și să găsească relații între acestea. De exemplu, dacă tensiunea unui pacient crește, ar putea să nu fie nimic grav. Dar dacă, pe lângă tensiune crescutp, pacientul are parte de o scădere a ritmului respirației, atunci moartea ar putea fi iminentă.
Resursele umane în industria medicală sunt scăzute. Mary Baum, directorul de strategie al ExcelMedical, a explicat pentru Digital Trends cum stau lucrurile în SUA: „Nu avem destui medici și asistente, și avem de a face cu o populație îmbătrânită, care e din ce în ce mai bolnavă și are nevoie de mai multe resurse și servicii”.
Inteligența artificială, deși nu este atât de avansată pe cât ne-am dori, se strecoară în din ce în ce mai multe domenii ale medicinei. Mai nou, testele de diagnosticare a cancerului utilizează acum inteligența artificială pentru a fi mai eficiente în detectarea creșterii tumorilor. De asemenea, avem și roboți care practică medicina. În China, un robot a devenit oficial licențiat în medicină. Xiaoyi, un robot alimentat de inteligența artificială a trecut examenul de licență și este primul robot medic.
Pe măsură ce inteligența artificială va avansa, ea va putea să fie folosită la scară largă atât în cercetarea medicală, cât și în diagnosticarea și tratarea pacienților. Computerele și roboții vor putea folosi algoritmi pentru a sesiza anormalitățile sănătății pacienților, iar medicii vor putea petrece mai mult timp cu aceștia din urmă.